Сльози покаяння роблять людину вільною – Владика Василій у неділю Блудного сина

“Христос хотів показати, якою великою радістю є навернення грішника”, – сказав Екзарх Харківський Владика Василій у Катедральному соборі Святого Миколая Чудотворця у неділю Блудного сина. Архиєрей також зазначив, що цією притчею Господь показав нам також Боже милосердя і силу покаяння.

Як знаємо, людина є образом і подобою Божою, вершиною творіння.  Лише людина наділена розумом, може висловитися і розрізняти, що є добром, а що злом, відчувати багатство почуттів. “Якщо особа розриває зв’язок з Господом, то вповні не може пережити багатство свого внутрішнього світу”, – підкреслив Владика Василій.

У притчі Христос говорить про Боже милосердя і про трагедію людського життя. Менший син – недосвічений, несерйозний, незрілий, який розтратив маєток не на добрі, а на злі речі, на гріх. “Людина, яка відійшла від Бога, стає рабом гріха і часто втрачає людські риси. Це парадокс життя – людина хоче стати вільною, але стає рабом гріха. Бо Заповіді – не для того, щоб нас обмежити, а щоб допомогти не бути рабом”, – додав Екзарх Харківський.

Людина може виправити цю складну ситуацію, адже багато залежить від неї самої. Визнати свої помилки – не є слабкістю людини. “Сльози покаяння є сльозами очищення і роблять людину вільною”, – сказав Архиєрей.

Пресслужба Харківського Екзархату УГКЦ

Також може зацікавити...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *