Господь звертає свій погляд на всіх людей і кличе їх – Владика Василій Екзарх Харківський

“Багато покликаних, а мало вибраних, – чуємо у сьогоднішньому Євангелії. Іншими словами кажучи, всі люди є покликані, Господь не робить різниці”, – сказав Екзарх Харківський Владика Василій під час недільної Святої Літургії у Катедральному соборі Святого Миколая Чудотворця.

Недільна євангельська притча про запрошених на весілля показує, хто є покликаний і вибраний. Цар зробив гостину і запросив на неї найрідніших. Але, на жаль, вони знайшли відмовки і не прийшли. “Тим царем є Господь, який звертає свій погляд на всіх людей і кличе їх. Він промовляє через обставини життя, через наше сумління. Яка б людина не була, яких би світоглядів не притримувалася, вона чує голос Божий, яким Господь кличе її”, – зазначив Владика Василій.

Архиєрей звернув увагу на те, що до віри Господь кличе кожного, але від людини залежить, чи вона відгукнеться на це запрошення. Важливим також є те, Царство Боже Господь порівнює до весілля, щоб показати, наскільки Царство Боже є щасливим, а не сумним і не нудним. За словами святого апостола Павла, “око не бачило, вухо не чуло, на гадку людині не спало, що Господь приготував тим, хто його любить”.

У євангельській притчі читаємо, що один чоловік прийшов на весілля не у святковій одежі. Світла одежа – це стан душі людини, людини, яка зберегла благодать, отриману у Тайні Хрещення. Адже під час Хрещення співаємо: “Ви, що в Христа хрестилися, у Христа зодягнулися”. “Божу благодать ми зберігаємо через добрі вчинки, виконання заповідей, тоді ця благодать зростає. Якщо ми хочемо брати участь у весільній гостині, маємо мати весільну одежу. А якщо ми її втратити, то через Тайну Покаяння можемо відновили світло, щоб ми були не лише покликані, а й вибрані”, – додав Екзарх Харківський.

Пресслужба Харківського Екзархату

 

Також може зацікавити...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *