“Не відкладаймо покаяння” — Владика Василій Тучапець у Старуні на Івано-Франківщині

Відпустовий центр у Старуні на Івано-Франківщині щомісяця приймає тисячі вірян, які спішать молитися та чувати там, де своє плідне служіння здійснював Блаженний Симеон Лукач. Паломники переживають зустріч з Богом – у молитовних чуваннях, роздумах про Господа та участі у Святих Таїнствах. Цього місяця, в ніч з 29 на 30 листопада, у Відпустовому місці чування очолив Владика Василій Тучапець, Екзарх Харківський, Голова Відділу соціального служіння УГКЦ.

Від самого початку війни в Україні, учасники молитовних чувань щомісяця незмінно моляться за мир та нашу перемогу, підносячи спільні благання до Господа. Молитовна програма традиційно розпочалася з молитви Вечірні у храмі Свв. Петра і Павла, після чого прочани мали нагоду почути духовне слово від Владики Василія, який роздумував над чудами Ісуса Христа, що прийшов на землю віддати своє життя за наше Спасіння:

«Господь продовжує чинити чуда в нашому житті і сьогодні. До цієї святині ми прийшли до Нього зі своїми проханнями. Але, найважливіше, аби ми просили в Бога, не сумніваючись, бо по вірі нашій буде нам дано. Оскільки нещодавно ми відзначали 400-ліття мученицької смерті святого Йосафата, хотілося би пригадати про його міцну віру, яка зародилася ще в дитинстві. Одного разу він молився на богослужінні зі своїми батьками, вдивляючись в розп’яття. Тоді промінь радості наповнив його серце, і ця подія так закарбувалася в пам’яті хлопця, що він проніс це відчуття Божої присутності крізь усе своє життя, віддавши його за віру у Христа. Молячись за заступництвом святих, ми отримуємо від Бога благодаті, які нам потрібно вміти зберігати та плекати. Дбати ми повинні не тільки про нашу віру, але й про наших ближніх. Особливо звертаюся до батьків: ви – перші, хто закладає та передає скарб віри своїм дітям, а далі вони – своїм», – мовив архиєрей.

Згодом програма чувань продовжилася молитвами на оздоровлення, а також благословенням мощами блаженного священномученика Симеона Лукача та помазанням освяченим єлеєм. Молільники просили заступництва блаженного Симеона Лукача у часі молебню.

Опісля прочани рушили Хресним шляхом нашого Спасителя, під час чого Владика Василій і священнослужителі Івано-Франківської Архиєпархії розважали над шляхом Христа, над стражданнями, які задля нашого спасіння переживав Син Божий.

«Перед своїми стражданнями Ісус виходить на оливну гору. Описуючи молитву Ісуса, євангелист каже, що краплі поту та крові падали з лиця Христа. В цьому моменті ми бачимо Його страждання як людини. Христос просить відвернути цю чашу, але завершує молитву словами “Хай буде не моя воля, а твоя”. І Господь дає Йому силу пройти хресний шлях і дозволити себе розп’ясти заради спасіння людства. На прикладі Христа та багатьох священномучеників ми бачимо, наскільки вагомим в житті є виконання Божої волі. Іноді нам так кортить робити по-своєму, але ми завжди маємо запитувати себе, як би вчинив Христос».

Протягом чувань вірні мали нагоду приступити до Таїнства Покаяння. Крім того, запрошені душпастирі проводили духовні розмови.

Кульмінаційною частиною молитовних чувань стала Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Владика Василій Тучапець у співслужінні з о. Юрієм Сидірем, о. Володимиром Лукашевським та душпастирями Івано-Франківської Архиєпархії.

У своїй проповіді під час Літургії єпископ звернувся до паломників зі словами:

«У Євангелії ми чуємо про важливість нашого покаяння і велику радість на Небі, коли грішні душі навертаються. Так часто людина відкладає покаяння, і робить це невипадково. Власний егоїзм каже, як я можу залишити ці гріхи, до яких я так звик. Часто людина вважає себе надто слабкою, щоб позбутися залежностей. Щире покаяння – не тільки визнання, а рішуча постанова підійматися з гріхів та відрікатися від них. Не відкладаймо покаяння. Бог не лише прощає нам, але й дає Свою благодать та сили протистояти злу», – наголосив проповідник.

Владика навів у приклад святого священномученика Йосафата:

«Очевидці розповідають, що живучи направду праведним життям, приступаючи до звершення Божественної Літургії, щоразу душпастир сповідався зі своїх гріхів. Він з великою ревністю старався вести людей до Христа. Перебуваючи в монастирі, він проповідував усюди, куди тільки йшов, щоб усі почули про ласку прощення. У нашому житті ми теж знаємо людей, які ще не усвідомили, що їм потрібне покаяння, і ми маємо випрошувати цю ласку для них», – завершив владика Василій Тучапець.

Опісля єпарх уділив Повний відпуст усім, хто виконав необхідні для цього умови. Насамкінець, усі присутні разом заспівали духовний гімн України «Боже Великий, Єдиний».

Повідомили у Відпустовому центрі блаженного Симеона Лукача с. Старуня

Також може зацікавити...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *