Священник Харківського екзархату взяв участь у богослужіннях на Аскольдовій могилі у Києві

22 травня священник Преображенської парафії УГКЦ міста Лозової Харківської області о. В’ячеслав Труш приїхав до Києва, де у співслужінні із отцем Костянтином Пантелеєм відправив Службу Божу в храмі Святого Миколая на Аскольдовій могилі.

Місце дуже важливе для української історії та національної свідомості – десь тут похований легендарний князь Аскольд, а з часом виникло кладовище, за престижністю десь таке як Байкове. Церкву малював Тарас Шевченко, пізніше тут же ховали деяких крутянців. За часів безбожної комуністичної влади цвинтар руйнували, храм святого Миколая перетворили на шинок. І лише із відновленням незалежності відроджується шанобливе ставлення до Аскольдової могили – починає діяти храм святого Миколая УГКЦ, відновлюють могили крутянців, облаштовують Хресну Дорогу. Тому служити у цьому храмі – велика честь, ніби доторк до оголеного нерву українства.


Після Служби Божої відправлено велелюдну панахиду на могилі Дмитра Коцюбайла – «Да Вінчі», легендарного командира підрозділу «Вовки Да Вінчі», члена Проводу «Правого сектору». Він вчився на художника і намалював картину своїм життям. Наказами, пострілами, спілкуванням, боротьбою. Два художники – поєднані Аскольдом, Тарас і Дмитро. Зі світлини дивляться його очі, біля могили – іграшки, свічки, квіти, бавовна. І нагадування про те, що у Бога немає мертвих – у нього всі живі.

Повідомив о. В’ячеслав Труш

Також може зацікавити...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *