Послання Папи Франциска з нагоди XXIII Всесвітнього Дня Хворого, 2015

Sapientia cordis “Я був очима сліпому кривому ногами” (Іов 29,15)

Дорогі брати і сестри, з нагоди XXIII Всесвітнього Дня Хворого, заснованого святим Іваном Павлом II, звертаюся до всіх вас, що несете тягар хвороби і по-різному сполучені зі стражденним Тілом Христа, а також до вас, професіонали та волонтери у сфері охорони здоров’я. Тема цього року запрошує нас поміркувати над однією фразою з книги Іова: “Я був очима сліпому кривому ногами” (Іов 29,15). Я б хотів зробити це в перспективі “sapientia cordis”, мудрості серця.

1. Ця мудрість не є теоретичним, абстрактним знанням, плодом умовиводів. Як пише святий Яків у своєму посланні, це, швидше, «мудрість, що зверху”. Вона, “по-перше, чиста, потім мирна, лагідна, покірлива, повна милосердя та добрих плодів, безстороння та нелукава”. (Як 3,17) Таким чином, вона є натхненним Святим Духом настроєм духу і серця того, хто вміє відкритися стражданню братів і впізнає в них образ Божий. Зробимо ж нашу відозву псалма: «Навчи нас лічити отак наші дні, щоб ми набули серце мудре”. (Пс 89, 12 (90)) В набуток цієї sapientia cordis , дару Божого, ми і можемо висловити суть плодів Всесвітнього Дня Хворого.

2. Мудрість серця – це служіння своєму братові. У промові Іова, яка містить слова “я був очима сліпому кривому ногами”, підкреслюється служіння тим, хто цього потребує, з боку праведника, який користується якимось авторитетом і займає важливе місце серед міських старійшин. Його моральна велич проявляється у служінні бідному, який просить про допомогу, а також в турботі про сиріт та вдов. Скільки християн і сьогодні свідчить не своїми словами, але життям, вкоріненим в істинній вірі, про те, що вони стали «очима сліпому» і «кривому ногами»! Це люди, що знаходяться поруч з хворими, які потребують постійного догляду, допомоги, щоб митися, одягатися, харчуватися. Це служіння, особливо, якщо воно розтягується в часі, може стати втомливим і обтяжливим. Відносно легко послужити кілька днів, але важко доглядати за людиною місяцями, якщо не роками, коли людина не здатна навіть подякувати за це. І, тим не менш, який це великий шлях до святості! У такі моменти можна особливим чином розраховувати на близькість Господа і бути також особливою підтримкою місії Церкви.

3. Мудрість серця – це присутність поруч з братом. Час, проведений поруч із хворим, – це священний час. Це прославлення Бога, який робить нас подібними образом Його Сина, який «не для того прийшов, щоб Йому служили, але щоб послужити, і душу Свою дати на викуп багатьох”. (Мат 20, 28) Сам Ісус сказав: «Я серед вас, як службовець”. (Лк 22,27) З живою вірою ми просимо Святого Духа дарувати нам благодать зрозуміти значення супроводу хворого, часто в тиші, яка спонукає нас присвячувати час тим сестрам і братам, які, завдяки нашій присутності і нашому теплу, відчувають себе більш коханими і укріпленими . Навпаки, яка брехня ховається за деякими висловлюваннями, які так наполягають на «якості життя», підбурюючи повірити, що життя, які важко вразила хвороба, не гідні того, щоб бути прожитими!

4. Мудрість серця – це вихід за власні рамки назустріч братові. Наш світ часом забуває про особливе значення часу, проведеного в головах хворого, тому що нас переслідує поспіх, ми одержимі діяльністю, продуктивністю, і забуваємо про вимірювання безкорисливості, турботі та відповідальності за іншого. Насправді, за цією поведінкою найчастіше ховається літеплість віри, забувають про слова Господа: «так як ви зробили одному з моїх братів найменших, ви мені зробили». (Мт 25,40)

Ось чому я б хотів знову нагадати «про абсолютні пріоритети« виходу за власні рамки назустріч братові »як про одну з двох головних заповідей, що лежать в основі будь-якої моральної норми. Саме вони – «найочевидніший знак для розпізнавання на шляху духовного зростання у відповідь на абсолютно безкорисливий дар Бога». (Апостольське звернення Evangelii gaudium , n.179) З самої місіонерської природи Церкви виникає «дієве милосердя до ближнього, співчуття, здатне зрозуміти, допомогти, підтримати». (Там же)

5. Мудрість серця – це солідарність з братом без осуду. Любов потребує часу. Часу, щоб піклуватися про хворих, і часу, щоб відвідувати їх. Час, проведений поруч з ними, як вчинили друзі Іова: «І сиділи з ним на землі сім днів і сім ночей; і ніхто не говорив йому ні слова, бо бачили, що біль його вельми великий ». (Іов 2,13) Але друзі Іова приховували всередині себе негативні судження на його рахунок: вони думали, що нещастя – це покарання Бога за один з його гріхів. Навпаки, любити воістину – це значить не судити і не намагатися звернути іншого; любов вільна від помилкового смирення, яке, по суті, є пошуком схвалення і насолоджується вчиненим добром. Досвід Іова знаходить свою справжню відповідь тільки у Хресті Ісуса, вищому свідоцтві солідарності Бога з нами, цілком безкорисливому, цілком милосердному. І ця відповідь любові на драму людського страждання, особливо страждання невинного, назавжди закарбована в Тілі Христа Воскреслого, у Його прославлених ранах, які є спокусою для віри і доказом віри одночасно. (Див. Проповідь на канонізацію Івана XXIII та Івана Павла II, 27 квітня 2014). Таким же чином, коли хвороба, самотність і нездатність беруть гору над нашим життям, досвід страждання може стати привілейованим місцем для передачі благодаті і джерелом, в якому можна почерпнути і поглибити sapientia cordis . Отже, можна зрозуміти, чому Іов, наприкінці своєї історії, звертаючись до Бога, може стверджувати: «Я чув про Тебе слухом вуха; тепер мої очі бачать Тебе “(42,5). І люди, занурені в таємницю страждання і болю, прийняті у вірі, можуть також стати свідками, що живуть вірою, яка мешкає в самому стражданні, хоча людина своїм розумом і не здатна зрозуміти цього у всій глибині.

6. Ввіряю цей Всесвітній День Хворого материнській опіці Марії, яка прийняла у Своєму лоні і дала народження Втіленій Премудрості, Ісусу Христу, Господу нашому. О, Марія, Престол Премудрості, Матір наша, будь нашою Заступницею за всіх хворих і тих, хто піклується про них . Зроби так, щоб, служачи страждаючому ближньому, і через сам досвід страждання ми могли прийняти і зростити в нас справжню мудрість серця. Супроводжую це прохання моїм апостольським благословенням для всіх вас.

Ватикан, 3 грудня 2014 Пам’ять святого Франциска Ксаверія

FRANCISCUS


Джерело: http://kyrios.org.ua/news/world/15245-poslannja-papi-frantsiska-z-nagodi-xxiii-vsesvitnogo-dnja-hvorogo-2015.html

Також може зацікавити...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *