Різдвяне послання єпископа Кир Василія Екзарха Харківського Української Греко – Католицької Церкви

Всечесним та преподобним отцям, преподобним черницям, возлюбленим у Христі братам і сестрам

 

«Слава на висотах Богу і на землі мир, в людях благовоління» (Лк. 2. 14).

 

Цими словами велика сила небесного воїнства в Різдвяну ніч звістила пастухам про народження Спасителя – Христа Господа. Сьогодні знову ці ангельські слова прослави та об’явлення, що здійснилася Божа обітниця, лунають на весь світ. Народився Месія, Спаситель і Господь. За дією Святого Духа Син Божий прийняв людське тіло і народився з дівичого лона Пречистої Діви Марії «у місті Давида, що зветься Вифлеєм» (Лк 2,4). Тому ангели так велично прославляють Бога, що здійснив свій задум, щоб принести мир на землю.

Про який мир говорять ангели? Адже Ізраїль в цей час ні з ким не воював, хоча був під владою Римської Імперії, але все ж мав свого царя, який відстоював інтереси свого народу. Ангели мають на увазі інший конфлікт, який стався ще у раю, порушивши мир і лад між Богом та людиною. Гріх Єви та Адама став причиною втрати благодаті, щастя і миру. І ось сьогодні народжується Той, хто здатний примирити людину з Богом. Син Божий сходить на землю і стає людиною, щоб повернути людині втрачену благодать, примирити з Богом і ввести на небо. Він єдиний Спаситель світу – наш Господь Ісус Христос. Він приносить мир.

Цей мир приймає та людина, яка повірила в Ісуса, прийняла Святе Хрещення, і сповняє Божу волю – перебуває у любові. Саме це і є благовоління в людях, про яке звіщають ангели. Зміст благої Божої волі розкриває Христос, промовляючи до своїх учнів: «Нову заповідь даю вам, щоб ви любили один одного» (Ів. 13. 34). Отож ангели, звіщаючи пастухам про народження Спасителя, прославляють Бога на висотах, що приносить мир на землю та любов між людьми. Через те святкування Різдва завжди викликає радість і надію, надію на Господа, який є поруч, який разом з нами, який захистить і порятує.

Саме цієї надії на мир так потребує наш народ в цей важливий період своєї історії – становлення та утвердження Незалежної Української Держави. Цього року український народ вкотре підтвердив, що він в силі захистити своє право бути вільним. Надія на Господа, який є Богом справедливим і підтримує та благословить тих, хто відстоює правду, дає відвагу і мужність нашим військовим безстрашно захищати свою Батьківщину.

У сьогоднішній святковий день ми просимо в Христа Спасителя, який приніс мир світові, щоб подав мир і на нашу рідну землю. Але цей мир Господь нам тоді подасть, коли кожний з нас буде його прагнути, і зробить все від нього залежне, щоб цей мир наступив. Чи кожний з нас в ці Різдвяні дні прийняв цей Божий мир до свого серця? Ангели звіщають нам, що маємо зробити – «у людях благовоління». Чи хочемо ми Божого блага? Чи прагнемо ми розпізнати волю Господню, яка виражена в Святому Писанні, яка міститься в заповідях Божих і є найбільшим благом для людини? Чи виконуємо ми ці заповіді у житті? Чи можемо закликати разом з псалмопівцем: «Любий для мене закон уст Твоїх» ( Пс. 119, 72). Саме це відкриває наше серце, щоб отримати благодать Божого миру. Це дає нам сміливість, щоб благати в Бога миру для нашої Батьківщини – і випросити його. І тоді зможемо щирим серцем, як єдиний народ прославляти народження Спасителя: «Слава Богу заспіваймо, честь Сину Божому і Господу нашому, поклін віддаймо!»

Вітаю всіх вас з Різдвом Христовим, в особливий спосіб вітаю героїв сьогодення – захисників нашої Вітчизни, поранених, осіб вимушено переселених, волонтерів, сиріт та одиноких. Хай вашою надією буде Господь, який приносить мир і радість.

 

Христос народився!  Славімо Його!

 

+ Василій

Екзарх Харківський

 

Дано в Харкові,

в день святого священномученика Ігнатія Богоносця

Також може зацікавити...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *